Keskusautohalli on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista autokaupoista, ja sen tarina sai alkunsa Turussa jo vuonna 1927. Tuolloin Suomessa oli vain 1 426 rekisteröityä autoa, ja ajokortti oli juuri tullut pakolliseksi. Turussa joukolle nuoria miehiä syntyi ajatus autotalosta, joka yhdistäisi autojen säilyttämisen, myynnin ja huollon. Tämä idea sai virallisen muotonsa lokakuussa 1927, kun nämä samaiset viisi miestä perustivat yhtiön nimeltä Turun Keskus-Autohalli Oy. Nimenmuutos Keskus Autohalliksi ja Kaupaksi tehtiin pian, sillä yritys halusi tuoda esiin paitsi säilyttämisen, myös autojen myynnin merkityksen.
Jo seuraavana vuonna, 1. lokakuuta 1928, avattiin uusi autotalo Turun keskustassa, Brahenkatu 8:ssa. Samalla Keskusautohalli otti vastuulleen Volvojen myynnin Suomessa, ja meistä tuli maailman toiseksi vanhin Volvo-jälleenmyyjä – ja ensimmäinen Ruotsin ulkopuolella. Ensimmäinen Suomeen ostettu Volvo oli tärkeä merkkipaalu: PV4, Volvon ensimmäinen sarjatuotantoon mennyt henkilöauto.
Keskusautohalli ei ole jäänyt paikoilleen, vaan on kasvanut ja kehittynyt vuosikymmenten varrella. Olemme edustaneet monenlaisia automerkkejä, olleet raskaan kaluston jälleenmyyjä, Fiatin maahantuoja sekä Hudsonin ja Simcan edustaja. Volvo on kuitenkin ollut se pitkäaikainen kumppani, joka on kantanut menestystämme vuosikymmenestä toiseen. 1989 laajensimme Renaultin edustuksella, 2008 mukaan tuli Dacia, sekä vuonna 2019 ja 2021 vahvistimme asemaamme Nissanin, Hondan ja Polestarin edustuksilla.
Tänään Keskusautohalli on edelleen perheyritys, jonka johdossa on vuodesta 2003 toiminut turkulainen Heikki Hedman. Hänen johdollaan yritys on kasvanut ja kehittynyt. Vuonna 2024 liikevaihtomme oli 95,9 miljoonaa euroa, ja myimme yli 2 900 autoa – niin uusia kuin käytettyjä. Toimipisteemme sijaitsevat Turussa, Raisiossa, Salossa ja Forssassa, ja meillä työskentelee yli 120 autokaupan ammattilaista, jotka tekevät työtä eri osa-alueilla niin myynnin kuin huollonkin saralla.
Keskusautohallin ydinarvot perustuvat laatuun ja ympäristötietoisuuteen. Olemme ISO 9001 -laatusertifioitu ja ISO 14001 -ympäristösertifioitu, mikä takaa toiminnan korkean tason. Kierrätys, jätehuolto ja ympäristöystävälliset materiaalit ovat keskeisessä roolissa arjessamme, ja jatkuva kehitystyö auttaa meitä pysymään kilpailukykyisinä myös tulevaisuudessa. Henkilöstön koulutus on tärkeä osa tätä kehitystä, ja panostamme asiakaspalvelun sekä ammatillisen osaamisen parantamiseen.
Keskusautohallin pitkä historia kertoo sitoutumisestamme laatuun, asiakastyytyväisyyteen ja vastuullisuuteen. Meidän tarinamme ei ole pelkästään menneisyydessä, vaan se elää vahvasti nykyhetkessä ja katsoo tulevaisuuteen. Perheyrityksemme juuret ovat syvällä Turussa, mutta arvomme ja visiomme ulottuvat kauas.
1920-luvulla autoalaa alettiin pitää kannattavana tulevaisuuden liiketoimintana, Turussakin autojen määrä oli kasvanut kymmenessä vuodessa 35-kertaiseksi verrattuna entiseen. Autobuumin innoittamana neljä hyvävaraista lounaissuomalaista maaseudun nuorta miestä päättivät lyödä viisaat päänsä yhteen ja perustaa oman autoalan yrityksen. Lietolaisia heistä olivat Anton Knaapi ja tilallisen poika Otto Hyssälä, Tarvasjoelta tuli Kaarlo Keskitalo ja Karinaisista Vilho Tilkanen. Viidenneksi mukaan kutsuttiin turkulainen Yrjö Vuola, jolla oli kaupungissa ollut jo muutaman vuoden ajan oma autokoulu.
Miesten ideana oli perustaa autohalli, jossa saattoi säilyttää autoja turvassa sateelta, pakkaselta, lumelta ja ilkivallalta. Autonsäilytystoiminnalle kilpailijoita Turussa ennestään oli vain yksi Rauhankadulla ja sen tilat olivat täynnä. Lokakuun 27. päivänä 1927 perustettu yhtiö sai nimekseen Turun Keskus-Autohalli Oy. Keskus-sana tuli yrityksen sijainnista keskustassa Brahenkadulla. Muutaman kuukauden kuluttua nimi kuitenkin vaihtui Keskus Autohalliksi ja Kaupaksi, sillä säilyttämisen lisäksi tarkoitus oli toki myös saada autoja sekä myydyksi että korjata niitä.
Vuonna 1928 kesäkuussa Keskusautohalli allekirjoitti Ab Volvo Göteborgin kanssa jälleenmyyntisopimuksen, jonka mukaan Keskusautohallilla oli oikeus myydä Volvo-autoja ja varaosia Turun ja Porin läänissä.
Alkuvarastoksi hankittiin yksi Volvo henkilöauto PV4 vm 1928 59 000 markalla ja yksi Volvo kuorma-auton alusta 57 000 markalla.
Tällä sopimuksella Keskusautohallista tuli Suomen vanhin ja maailman toiseksi vanhin Volvojen jälleenmyyjä. Aikanaan askel oli uskalias, sillä Volvo oli tuohon aikaan täysin uusi ja Suomessa tuntematon malli.
Vuonna 1928 syyskuussa valmistui arkkitehti Ingwald Sereniuksen piirtämä Keskusautohallin ensimmäinen oma toimipaikkarakennus osoitteeseen Brahenkatu 8. Rakennuksen pinta-ala oli runsaat 1500 m2 ja siellä sijaitsi alakerrassa tilava autohalli ja kumikorjaamo.
Hallin sivustalla oli myös autojen pesuhuone, hitsauspaja ja sepänliike. Muista kerroksista löytyivät konttorihuoneet ja korjausosasto sekä Turun ensimmäinen tennissali, keilaratoja, biljardihuone että Turun Voimailijain paini- ja nyrkkeilysali.
Talvisodan aikaan tammikuussa 1940 venäläiset siirtyivät kaupunkipommituksiin sotilaallisten kohteiden sijaan ja pommit osuivat Turussa Kauppatorin pohjoispuolelle muun muassa Keskusautohallin rakennukseen. Kolmenkymmenen asteen pakkasessa roihusi silminnäkijöiden mukaan koko rakennus valtavana tulimerenä, jota ruokki vielä autojen tankeissa ollut polttoaine. Sammutustöissä vesi jäätyi Keskusautohallin raunioihin valtavaksi jäälinnaksi.
Osa tiloista tuhoutui kokonaan ja suurin osa kalustosta meni käyttökelvottomaksi. Vielä viiden päivän päästä osui naapuriosoitteeseen toinen pommi, joka tuhosi bensanmyyntipisteen sekä ulkoaidan.
Sodan aikainen säännöstely vaikeutti autokauppaa suuresti, koska autoja ei yksinkertaisesti ollut myytäväksi. Autojen myynnin puute korvattiin suurimmaksi osaksi kaasuttajakaupalla ja korjaamotoiminnalla.
Ja koska uusia autoja ei ollut, täytyi olemassa olevia kulkuneuvoja kunnostaa senkin edestä, jotta niiden ajokelpoisuus säilyi. Sota painoi leimansa myös Keskusautohallin henkilökuntaan, sillä suuri osa väestä oli joko suoraan tai välillisesti puolustuslaitoksen palveluksessa.
Koko jatkosodan ajan osoitti Keskusautohalli erinomaista puolustushenkeä maksamalla sotapalveluksessa olevilla työntekijöilleen ns. sotakuukausipalkkaa, joka oli perheellisille täysi kuukausipalkka ja naimattomille puolet normaalista kuukausipalkasta.
Vuonna 1938 Keskusautohalli sai itselleen Fiat-autojen maahantuonnin ja myynnin. Kysyntä Fiatilla oli heti melkoinen sen huokean hinnan, pienen kulutuksen ja siron ulkonäön takia. Näistä syistä autoa kaupattiin myös naisille sopivaksi ajovälineeksi. Autokoulussa alkoi näkyä myös naiskuljettajia. Fiat-yhteistyötä Keskusautohallin on kiittäminen siitä, että se pystyi profiloitumaan selkeästi autokaupaksi alkuvuosien monenkirjavan toiminnan jälkeen.
Myöhemmin maahantuontia ja valtakunnallista Fiat-myyntiä varten perustettiin Finla-niminen yhtiö, josta Keskusautohalli omisti puolet. Finlan pääkonttori sijaitsi Helsingissä. Turussa paikallista Fiat-myyntiä Keskusautohalli harjoitti aina kuusikymmentäluvulle asti.